Konspekt  lekcji języka angielskiego w klasie II

 

Temat lekcji: Food - jedzenie.

 

Cele :

Uczeń potrafi:

-         znaleźć ilustrację potrawy, o której mówi nauczyciel,

-         nazwać  potrawy,

-         zidentyfikować potrawy na podstawie skojarzeń słuchowych,

-         zadać i odpowiedzieć na pytanie: What do you like?

-         przeczytać i przedstawić krótki dialog używając poznanych słów.

 

Metody: metoda audiolingwalna, drama, metoda komunikacyjna, TPR (metoda reagowania całym ciałem).

 

Formy pracy:

- zbiorowa,

- indywidualna,

- praca w grupach.

 

Materiały pomocnicze: podręcznik i zeszyt ćwiczeń –New Sparks Plus, płyta CD magnetofon, karty obrazkowe, karty z napisami, zestaw obrazków dla każdego ucznia. 

 

Przebieg lekcji:

1.     Przywitanie uczniów i powtórzenie przez uczniów słownictwa z poprzedniej lekcji

2.     Zapisanie tematu lekcji na tablicy.

3.     Wybieranie przez każdego ucznia obrazka z potrawą podaną przez nauczyciela.

4.     Słuchanie i dopasowywanie potraw na podstawie skojarzeń słuchowych, (nagranie),

5.     Wyjaśnienie wyrażenia: I like  i pytania: What do you like?

6.     Grupowanie obrazków przedstawiających potrawy ze zwróceniem uwagi na te, które lubią dzieci,

7.     Ćwiczenie dialogu w parach,

8.     Zapisanie w zeszycie poznanych zwrotów i ich odczytanie,

9.     Wysłuchanie dialogu w restauracji (nagranie) i zaprezentowanie go przez uczniów (czytanie dialogu w grupach),

10.    Gra „Znikające obrazki”,

11.    Praca domowa – ćw. 1/42

12.    Ankieta do uczniów z pytaniem: Co mi się podobało w lekcji?

13.    Powtórzenie poznanych piosenek np. Head and shoulders, BINGO, Finger’s Family