Konspekt lekcji języka angielskiego w klasie II
Temat lekcji: Food - jedzenie.
Cele :
Uczeń potrafi:
- znaleźć ilustrację potrawy, o której mówi nauczyciel,
- nazwać potrawy,
- zidentyfikować potrawy na podstawie skojarzeń słuchowych,
- zadać i odpowiedzieć na pytanie: What do you like?
- przeczytać i przedstawić krótki dialog używając poznanych słów.
Metody: metoda audiolingwalna, drama, metoda komunikacyjna, TPR (metoda reagowania całym ciałem).
Formy pracy:
- zbiorowa,
- indywidualna,
- praca w grupach.
Materiały pomocnicze: podręcznik i zeszyt ćwiczeń –New Sparks Plus, płyta CD magnetofon, karty obrazkowe, karty z napisami, zestaw obrazków dla każdego ucznia.
Przebieg lekcji:
1. Przywitanie uczniów i powtórzenie przez uczniów słownictwa z poprzedniej lekcji
2. Zapisanie tematu lekcji na tablicy.
3. Wybieranie przez każdego ucznia obrazka z potrawą podaną przez nauczyciela.
4. Słuchanie i dopasowywanie potraw na podstawie skojarzeń słuchowych, (nagranie),
5. Wyjaśnienie wyrażenia: I like i pytania: What do you like?
6. Grupowanie obrazków przedstawiających potrawy ze zwróceniem uwagi na te, które lubią dzieci,
7. Ćwiczenie dialogu w parach,
8. Zapisanie w zeszycie poznanych zwrotów i ich odczytanie,
9. Wysłuchanie dialogu w restauracji (nagranie) i zaprezentowanie go przez uczniów (czytanie dialogu w grupach),
10. Gra „Znikające obrazki”,
11. Praca domowa – ćw. 1/42
12. Ankieta do uczniów z pytaniem: Co mi się podobało w lekcji?
13. Powtórzenie poznanych piosenek np. Head and shoulders, BINGO, Finger’s Family