15.04.2020

 

Środa 


TEMAT: W marzenia trzeba wierzyć…

POLECENIE: Zapoznaj się z fragmentem ksiązki „ Charlie i fabryka czekolady”, zamieszczonym w podręczniku na stronie 290. Następnie w zeszycie przedmiotowym wykonaj zadanie 9. ( Zrób zdjęcie i prześlij nauczycielowi) . Zachęcam, aby w wolnym czasie dzieci obejrzały film „Charlie i fabryka czekolady”.

 


16.04.2020


Czwartek 


TEMAT:  Smoczą jamę sprzedam, czyli o sztuce pisania ogłoszenia.

POLECENIE: Zapoznaj się z materiałem zamieszczonym w podręczniku na stronie 296. Pomoże Ci on usystematyzować wiedzę na temat pisania ogłoszenia. Następnie zaloguj się na platformę epodręczniki.pl i zapoznaj z udostępnionym przez nauczyciela materiałem, oraz wykonaj ćwiczenia nr 5,9,10.

 

 

 17.04.2020


Piątek


TEMAT:  Bo czasami warto pobujać w obłokach…

POLECENIE:  Przeczytaj wiersz Juliana Tuwima „ Dyzio Marzyciel” , zamieszczony w podręczniku na stronie 295. Następnie przygotuj przepis na danie Twoich marzeń. Możesz użyć najbardziej niezwykłych produktów. ( Zrób zdjęcie i przyślij nauczycielowi) Pamiętaj o regułach, które obowiązują przy pisaniu przepisu kulinarnego:

-Przepis kulinarny powinien składać się z listy składników i opisu czynności, prowadzących do przyrządzenia dania. Czasem może zostać wzbogacony o propozycję podania potrawy, informację o czasie przygotowania i wartości energetycznej.

-Polecenia w przepisie zwykle formułuje się w bezokoliczniku np. zagotować, posolić lub w trybie rozkazującym np. zagotuj, posól.

-Przepis można znaleźć w książce kucharskiej, na blogach, w portalach kulinarnych czy w telewizyjnych programach kulinarnych.

 

 

 

Uczniowie klasy IV czytają lekturę „Opowieści z Narnii. Lew, czarownica i stara szafa.”

 

Wszystkie prace wysyłamy na adres spswietajnoklasa4@wp.pl, w tytule wpisując przedmiot oraz imię i nazwisko ucznia. W razie jakichkolwiek wątpliwości proszę o kontakt na adres spswietajnoklasa4@wp.pl, gdzie ustalimy termin i sposób konsultacji indywidualnej.