15.04.2020
Środa
TEMAT: W marzenia trzeba wierzyć…
POLECENIE: Zapoznaj się z fragmentem ksiązki „ Charlie i fabryka czekolady”, zamieszczonym w podręczniku na stronie 290. Następnie w zeszycie przedmiotowym wykonaj zadanie 9. ( Zrób zdjęcie i prześlij nauczycielowi) . Zachęcam, aby w wolnym czasie dzieci obejrzały film „Charlie i fabryka czekolady”.
16.04.2020
Czwartek
TEMAT: Smoczą jamę sprzedam, czyli o sztuce pisania ogłoszenia.
POLECENIE: Zapoznaj się z materiałem zamieszczonym w podręczniku na stronie 296. Pomoże Ci on usystematyzować wiedzę na temat pisania ogłoszenia. Następnie zaloguj się na platformę epodręczniki.pl i zapoznaj z udostępnionym przez nauczyciela materiałem, oraz wykonaj ćwiczenia nr 5,9,10.
17.04.2020
Piątek
TEMAT: Bo czasami warto pobujać w obłokach…
POLECENIE: Przeczytaj wiersz Juliana Tuwima „ Dyzio Marzyciel” , zamieszczony w podręczniku na stronie 295. Następnie przygotuj przepis na danie Twoich marzeń. Możesz użyć najbardziej niezwykłych produktów. ( Zrób zdjęcie i przyślij nauczycielowi) Pamiętaj o regułach, które obowiązują przy pisaniu przepisu kulinarnego:
-Przepis kulinarny powinien składać się z listy składników i opisu czynności, prowadzących do przyrządzenia dania. Czasem może zostać wzbogacony o propozycję podania potrawy, informację o czasie przygotowania i wartości energetycznej.
-Polecenia w przepisie zwykle formułuje się w bezokoliczniku np. zagotować, posolić lub w trybie rozkazującym np. zagotuj, posól.
-Przepis można znaleźć w książce kucharskiej, na blogach, w portalach kulinarnych czy w telewizyjnych programach kulinarnych.
Uczniowie klasy IV czytają lekturę „Opowieści z Narnii. Lew, czarownica i stara szafa.”
Wszystkie prace wysyłamy na adres spswietajnoklasa4@wp.pl, w tytule wpisując przedmiot oraz imię i nazwisko ucznia. W razie jakichkolwiek wątpliwości proszę o kontakt na adres spswietajnoklasa4@wp.pl, gdzie ustalimy termin i sposób konsultacji indywidualnej.